SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL
ELIT

Valfridsson redo för seriepremiär!
2022-03-28 16:00
Jonas Valfridsson. Foto - Oscar Larsson.

Seriepremiären närmar sig med stormsteg och försäsongen går därmed mot sitt slut. Vi tog ett snack med vår huvudtränare Jonas Valfridsson för att ta tempen på laget inför seriepremiären mot Bergdalens IK den 2:a april.

Försäsongen 2022 har strax nått sin ända och det är dags att kliva in i tävlingssäsongen. Elitettan har sin premiär den 2 april och för IK Uppsala Fotbolls del väntar nykomlingen Bergdalens IK hemma på Studenternas 15.00. Uppsala har noggrant valt ut motståndarna man mött under försäsongen för att laget ska matchas in i spelet så optimalt som möjligt.

- Jag tycker att vi har haft en bra försäsong. Vi har fått till en matchning i den takt vi är nöjda med och känner att vi ligger i en bra fas. Till en början ställdes vi mot lag där vi fick träna mycket på vår offensiv och vårt anfallsspel, för att sedan ställas mot damallsvenska lag där vi framför allt har fått jobba hårt med defensiven. De sista matcherna nu inför premiären blir till att få ihop helheten i spelet, så det känns som att vi har fått en bra matchning, säger Uppsalas huvudtränare Jonas Valfridsson.

 

Uppsala värvade en hel del nya spelare inför den här säsongen och har därför ägnat mycket tid åt att lära känna varandra på planen. 

- Det är klart att det är tufft med många nya spelare. Vi måste ge dem tiden att hitta varandra på planen och vara i ödmjuka i att den processen kan ta tid. Jag tycker att vi såg det mot Djurgården (vändning 0-2 till 3-2) att vi har en bra inställning i gruppen och egenskaper som krävs för att hantera en sån situation. Alla spelarna är väldigt målmedvetna och vill lära sig så mycket som möjligt vilket gör det enkelt för oss ledare att ta gruppen framåt, säger Valfridsson.

 

Den nya spelartruppen har snabbt hittat varandra både på och utanför planen, vilket har gjort att det är en väldigt god stämning som har spridit sig i laget.

- Vi har tränat på bra och spelarna har fått lära känna varandra. Vi har en stark homogen grupp som är väldigt drivna, målmedvetna och tar väl hand om varandra. Det är spelare med många bra egenskaper som har kommit ihop bra tillsammans, så vi har en väldigt god känsla i gruppen, säger Valfridsson.

 

Elitettans premiär står runt hörnet och Uppsala har en revanschlusta med sig från förra säsongen, där man missade avancemanget till OBOS Damallsvenskan i den sista omgången. I år siktar Uppsala på att ta sig upp, men man har med sig lärdomarna från fjolåret och är ödmjuka inför uppgiften.

- Vi har målsättningen att gå upp, men det gäller också att vi är ödmjuka i den processen vi är i med tanke på att vi har en helt ny grupp i år. Det gäller att få spelet och gruppen att fungera över 26 omgångar för att lyckas, och vi vet sen tidigare erfarenheter hur tufft det är. Det finns många andra lag i serien som är bra och som kommer att vilja vara där uppe och konkurrera, så vi måste jobba hårt genom hela säsongen för att vara med. Vi har absolut möjligheten med det hänger mycket på oss själva. Får vi ha en säsong där vi är skadefria och fortsätter utvecklas i den takten som vi har gjort under försäsongen så har vi absolut goda chanser, säger Valfridsson.

 

I årets upplaga av Elitettan är det fem nykomlingar från Division 1 och ett lag nedflyttat från OBOS Damallsvenskan. Med tanke på att det är väldigt många nya lag så är det svårt att sia utgången. För Uppsalas del gäller det att man fokuserar på att utveckla det egna spelet och ha tålamod i matcherna, oavsett hur de utvecklar sig.

- Det kommer bli en tuff säsong där alla lagen kommer att vilja ställa till det och ta poäng av varandra. För oss gäller det att vi kan hantera matcherna oavsett hur de utvecklar sig, om vi möter ett lågt och kompakt försvarsspel eller om vi ställs mot en hög press. Ifjol hade vi en del problem med att vi släppte in en del mål på fasta situationer och defensiva omställningar, så en nyckel förr oss blir att få till försvarsspelet i omställningarna. Det kommer att bli en spännande säsong och vi ser framemot att den ska dra igång på allvar, avslutar Valfridsson.

 

IK Uppsala Fotboll har seriepremiär i Elitettan den 2 april hemma på Studenternas IP med matchstart 15.00. Köp biljetter till matchen här!

 

Skribent: Malin Stjernling


Nyhetsarkiv
2-1-seger mot Team TG!2022-09-10 17:00
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Titelpartner
Huvudpartner
Officiell sportmaterialleverantör
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av