SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL
ELIT

Sofia From har skrivit på treårskontrakt!
2021-07-08 16:00

Vi är otroligt glada över att vår mittback Sofia From, 26, har skrivit på ett treårskontrakt med IK Uppsala Fotboll! Förlängningen av kontraktet gäller över säsongen 2024.

- Det känns väldigt bra och helt naturligt att fortsätta spela för IK Uppsala Fotboll! Jag trivs otroligt bra i Uppsala med klubben, styrelsen, tränarna, laget och alla som jobbar runtomkring. I slutändan var det ett givet val för mig - hjärtat är i Uppsala och här får det stanna, säger Sofia From.

Kontraktet som Sofia From hade tidigare gick ut efter säsongen 2021, men i och med förlängningen kommer From att spela i Uppsala i ytterligare tre år.

- Det känns väldigt bra och helt naturligt att fortsätta spela i Uppsala! Jonas kom med ett förslag på ett kontrakt över tre år och gav mig tid att tänka över och känna på det. Jag trivs otroligt bra i Uppsala med klubben, styrelsen, tränarna, laget och alla som jobbar runtomkring. Det känns skönt att veta att jag kommer stanna här under tre år framöver och jag ser framemot att fortsätta vår resa. I slutändan känns det helt rätt och det var det ett givet val för mig - hjärtat är i Uppsala och här får det stanna, säger Uppsalas mittback Sofia From själv om kontraktet.

 

Förutom att From nu vet hur fotbollslivet kommer att se ut de kommande åren så ger detta även henne en stor skjuts i självförtroendet. 

- Det är verkligen en jätteboost för mig personligen att skriva ett så långt kontrakt. Det tyder på att tränarteamet tycker att jag är en viktig spelare för laget och att de ser mig som en ledare på planen. Både klubben i stort och vi i laget vill ju framåt och jag vill verkligen vara med och leda den utvecklingen, säger From.

 

Den här typen av kontrakt är än så länge ganska sällsynta inom damfotbollen. De flesta kontrakten är korta och skrivna över ett eller två år. Att skriva längre kontrakt med sina spelare är nästa steg för damfotbollens utveckling, och From är stolt över att få vara en del av den satsningen i just Uppsala.

- Det skickar ju verkligen starka signaler om att klubben gör en satsning och vill bli långsiktiga med sina spelare. Fler och fler lag börjar skriva längre kontrakt och jag är väldigt glad över att jag får vara en del av det framtidstänket i Uppsala. Det blir en tydlig markering både inom föreningen men även utåt sett, och jag hoppas att andra ser detta och vill haka på också, säger From. 

 

De säsongerna som From har spelat i Uppsala hittills har varit helt olika från varandra. Hon har varit med om alltifrån succén 2019 till coronasäsongen 2020, och hon märker en stor skillnad på hur klubben har utvecklats genom åren. 

- Det har verkligen skett en enorm utveckling i klubben sen jag kom hit 2019. Då hade vi inga planer på att gå upp i OBOS Damallsvenskan men lyckades med det ändå efter en otroligt fin säsong. Fjolåret blev väldigt konstigt både resultatsmässigt och med pandemin, det blev inte alls som vi ville eller hade tänkt. Den stämningen vi hade drömt om med debutsäsongen i OBOS Damallsvenskan på nya Studenternas inför hemmapubliken försvann helt, och jag känner en enormt revanschlusta efter den säsongen. Jag har en stark målbild av att vi ska gå upp igen och att vi som förening är redo att etablera oss i högsta serien tillsammans med våra supportrar, säger From.

 

Just supportrarna och stödet från läktaren är något som From värderar väldigt högt. De senaste två hemmamatcherna har Uppsala fått släppa in publik igen och From märker en stor skillnad på planen.

- Det är verkligen skitkul att publiken är tillbaka! Att få känna stödet och se alla supportrar på läktarna är otroligt viktigt. De senaste matcherna har jag fått rysningar över att gå in på planen, ställa upp för line-up och höra jublet. Det påverkar oss på planen enormt mycket, vilket man nästan hade glömt bort med tanke på hur länge vi har spelat inför tomma läktare, säger From.

 

From har sedan hon kom till Uppsala 2019 fått stort förtroende från tränarna och har blivit en kugge i försvaret under de senaste åren. Hon är även den spelaren som bär kaptensbindeln när Agnes Nyberg inte är på planen. From har växt fram till en ledare i laget och hon berättar att Uppsalas huvudtränare Jonas Valfridsson har haft en stor del i hennes utveckling.

- Jag skulle säga att jag har utveckats otroligt mycket sen jag kom till Uppsala och fick Jonas som tränare 2019. Jag trodde att jag hade en del med mig när jag kom hit, men jag märkte ganska snabbt efter de första träningarna med Jonas att det fanns en helt ny värld att ta till sig. Jonas har varit väldigt viktig i min utveckling. På de här 2 1/2 åren jag har varit i Uppsala har jag tagit stora kliv framåt och jag känner mig som ett helt annan spelare idag. Jag får vara en spelare som förmedlar trygghet och som är en ledare på planen och i försvaret. Att jag får fortsätta arbeta tillsammans med Jonas känns otroligt bra, berättar From.

 

Huvudtränaren Jonas Valfridsson är väldigt nöjd med kontraktsförlängningen och ser det här som ett styrkebesked från klubben i deras satsning. 

- Sofia är en av våra viktigaste spelare så det känns otroligt bra att kunna knyta till oss henne ytterligare i tre år. Från föreningens håll visar detta att Sofia är en spelare vi verkligen vill satsa på, men också att vi tänker långsiktigt i bygget av spelartruppen och i vår satsning. Vi vill etablera oss på den högsta nivån och då är denna typen av kontrakt en viktig del i den utvecklingen, säger Valfridsson.

 

Vårsäsongen går snart mot sin ända och Uppsala är i allra högsta grad med i toppstriden och kampen om de tre platserna som ger ett avancemang till OBOS Damallsvenskan. From har varit med och tagit Uppsala från ett mittenlag i Elitettan till avancemang till högsta serien 2019, degraderingen 2020 och i år är hon fast besluten på att laget ska upp igen.

- Jag hoppas att vi i år kan ta steget upp till OBOS Damallsvenskan. Vi känner efter fjolåret att vi har en enorm revanschlusta och att vi verkligen vill upp igen och arbeta för att etablera oss i högsta serien. Vi ska inte vara ett lag som spelar i Elitettan, och med tanke på den ambitionen och resan vi är inne på så var det naturligt att skriva på över tre år, avslutar From.

 

Vi är oerhört stolta och klada över detta och ser framemot att se Sofia From i Uppsalatröjan i många år framöver!

 

Sofia From

Ålder - 26 år

Position - Mittback

Kom till Uppsala - 2019

Spelade matcher - 66 st

Gjorda mål - 3 st

Nytt kontrakt - 2021 --> 2024

 

Skribent: Malin Stjernling


Nyhetsarkiv
2-1-seger mot Team TG!2022-09-10 17:00
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Titelpartner
Huvudpartner
Officiell sportmaterialleverantör
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av