SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL
ELIT

Jonas Valfridsson förlänger med IK Uppsala Fotboll!
2019-12-20 14:00
Jonas Valfridsson förlänger kontraktet med IK Uppsala Fotboll. Foto - Stina Stjernqvist.
Här kommer en tidig julklapp för alla IK Uppsala Fotboll-supportrar - vi är oerhört glada över att kunna meddela att vår succétränare Jonas Valfridsson har skrivit på ett femårskontrakt med IK Uppsala Fotboll! 
Efter att på endast en säsong tagit IK Uppsala Fotboll från ett mittenlag i Elitettan till ett avancemang till OBOS Damallsvenskan förlänger nu huvudtränaren Jonas Valfridsson sitt kontrakt med klubben. Valfridssons ursprungliga avtal sträckte sig över säsongen 2020 med option på ytterligare en säsong, men nu har alltså Valfridsson och IK Uppsala Fotboll kommit överens om att förlänga kontraktet till och med säsongen 2024.
- Det känns som att vi har startat ett bra projekt i IK Uppsala Fotboll som jag väldigt gärna vill fortsätta jobba med. Vi har en väldigt god samsyn och är tydliga i vad vi vill göra under de här kommande åren i form av att vi på sikt vill etablera oss i Damallsvenskan. Vi känner ingen stress i att allt måste ske just nu, utan vi vill fortsätta jobba med unga spelare, gärna i Uppsalaområdet, och med talangutveckling vilket vi även har gjort under säsongen 2019. Vi har lyckats med det på ett bra sätt under den här säsongen och jag tror att det på sikt är en framgångsfaktor när vi vill etablera ett allsvenskt lag med goda förutsättningar, säger Valfridsson.

Valfridsson kom till Uppsala inför årets säsong med endast en spelare under kontrakt och lyckades på bara ett år bygga ihop ett slagkraftigt lag som gjorde en överraskande stark säsong i Elitettan. Efter att länge ha varit med i toppstriden avgjordes kampen om den damallsvenska platsen i den absolut sista matchen borta mot Hammarby IF FF. Uppsala åkte på ett tidigt baklängesmål men efter en stark andra halvlek vände laget matchen, tog hem segern med 3-1 och tog klivet upp till Damallsvenskan. Stommen från årets succésäsong finns kvar när Uppsala nu kliver in i svensk fotbolls finrum 2020.
- Värvningsarbetet har varit ett lättare jobb i år än ifjol. Självklart var det tufft på ett sätt men i år visste vi om att vi hade stommen från årets säsong med oss samt vad vi ville ha in för spetsegenskaper. Jag tror att den här gruppen har stora möjligheter till att utvecklas tillsammans under 2020, precis som vi gjorde under årets säsong i Elitettan. Vi hade en bra utveckling där vi blev bättre och bättre under säsongen och gjorde några av våra bästa matcher i slutet, så det är en process vi kommer jobba med även i år, säger Valfridsson.

Valfridsson har sedan han kom till Uppsala kombinerat tränaransvaret med rollen som sportchef för klubben, och tanken är att denna arbetsfördelning ska fortsätta även under de kommande säsongerna.
- Under de här åren handlar mycket om att på sikt ta steget till att etablera Uppsala i Damallsvenskan. Det kommer att ta tid och när jag då fick möjligheten att förlänga mitt kontrakt för att kunna genomföra det här på ett bra sätt så ville jag gärna ta den, säger Valfridsson.

Uppsala har under året visat sig vara oerhört starka mentalt, där man trots den ökade uppmärksamheten och pressen utifrån i samband med att man blandade sig i toppstriden i Elitettan behöll lugnet och fortsatte fokusera på en match i taget.
- Jag tror att det mentala grundar sig i hela vårt arbetssätt, vi seglar inte iväg varken om det går bra eller dåligt utan vi har väldigt mycket fokus på vårt egna spel och vår egna utveckling. Vi har inte brytt oss allt för mycket om motstånd utan mer vad vi själva vill göra och förbättra, och då tror jag att det blir betydligt enklare att mäta vår utveckling och prestation som lag. Exempelvis hade vi en match mot Borgeby FK där vi vinner med 2-0 men där vi gjorde en enligt mig förfärlig andra halvlek. Det var nog den matchen under säsongen jag var som allra surast efter, trots att vi hade vunnit. Sen finns det också matcher där vi har spelat bra men inte fått med oss resultatet, men då har vi ändå kunnat vara nöjda med vår prestation, exempelvis matchen mot Umeå IK FF hemma nu i sluttampen av Elitettan, utvecklar Valfridsson.

Trots att det under säsongen gick så bra och att media pratade om ett eventuellt avancemang till Damallsvenskan var det aldrig någon press internt på att laget skulle gå upp, utan spelarna fortsatte fokusera på sin egna prestation och utveckling,
- Jag tror att det är viktigt att inte hänga upp sig på resultaten, det gör alla andra runtomkring ändå så vi fokuserar mer på att skapa en miljö där vi kan jobba i lugn och ro och vara trygga i oss själva och i vår utveckling tillsammans, säger Valfridsson.

Uppsala har som lag haft en god gemenskap under året, både bland spelarna och bland ledarteamet, och detta är någonting som Valfridsson ger spelarna lite extra beröm för.
- Den goda gemenskapen vi har haft i truppen tror jag kommer både från spelarna själva och från oss i ledarteamet, men självklart har spelarna det största ansvaret och det har de tagit på ett väldigt bra sätt. Jag vill jobba med ett inkluderande ledarskap med spelarna och det övriga ledarteamet där vi bygger bra relationer med varandra och där alla känner sig delaktiga. Spelarna ska vara med på vad som kommer att hända framåt, vara med och ta beslut om vad vi vill med vår utveckling och vart vi ska och det tror jag är viktigt för ett positivt klimat, säger Valfridsson och berättar vidare om hur laget har jobbat med gemenskapen under säsongen:
- Vi har under året jobbat med lite små aktiviteter där spelarna fått utsätta sig i situationer som de kanske inte är 100% bekväma i, dels för att utveckla sig själva men också för att utveckla relationerna med varandra. Det har varit alltifrån olika tävlingar, teater, matlagning, lite små aktiviteter som varit viktiga där de får lära känna varandra på flera plan, säger han.

Inför kommande säsong i Damallsvenskan finns 15 spelare kvar från årets säsong, och truppen har utöver det kompletterats med sex nyförvärv. I januari drar försäsongen igång, och då börjar jobbet med att spela ihop årets trupp inför IK Uppsala Fotbolls debutsäsong i Damallsvenskan.
- Nu handlar det mycket om att vi tar steg framåt, men det blir lite annorlunda i år eftersom många redan känner varandra och vet hur vi jobbar. Det finns några informella ledare i gruppen och en bra stomme som ska blandas med de nya spelarna som kommer in, så det är viktigt att få till en bra gruppkonstellation. Trots att många är kvar från årets säsong så är det ändå några som fallit bort och några nya som kommit in, så vi får inte glömma att vi ska bygga ihop det här tillsammans som en ny enhet. Vi ska skapa förutsättningar där alla ska kunna utvecklas och ta ansvar som de själva växer av när vi nu kliver in i i Damallsvenskan tillsammans, avslutar Valfridsson.

Vi är glada över att Jonas Valfridsson kommer att leda IK Uppsala Fotboll in i OBOS Damallsvenskan, och ser framemot att få se han utveckla laget och föreningen under de kommande fem åren!

Skribent: Malin Stjernling

Nyhetsarkiv
2-1-seger mot Team TG!2022-09-10 17:00
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Titelpartner
Huvudpartner
Officiell sportmaterialleverantör
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av