I och med att nya Studenternas IP började byggas så blev det även bestämt att arenan skulle hbtq-diplomeras. Alla ska kunna idrotta och träna på sina egna villkor utan att diskrimineras, och även besökarna ska känna att de kommer till en inkluderande anläggning. Hbtq-diplomeringen innebär att "personal och föreningar som kommer ha sin verksamhet på arenan ska gå en utbildning i hbtq-frågor. Arenan ska även anpassas så att det finns toaletter och omklädningsrum tillgängliga för alla, oavsett upplevd könstillhörighet."
Vi är därför otroligt stolta över att IK Uppsala Fotboll är den första föreningen på Studenternas IP som får en godkänd hbtq-diplomering!
- Som hyresgäst på den HBTQ- anpassade fotbollsarenan Studenternas har vi som förening efter genomförd utbildning i normkritiskt tänkande och bemötande blivit HBTQ- diplomerade! Spelare och ledare inom både elit och elitförberedande verksamhet samt medlemmar i styrelsen har gått denna utbildning. IK Uppsala Fotboll har tagit fram en aktivitetsplan för hur vi kommer arbeta vidare med och implementera rutiner för att vara ännu mer öppna och inkluderande. Vi ser HBTQ- diplomeringen som en självklar del i vår verksamhet då det ingår i våra värderingar som är att vara Inkluderande, Moderna och Passionerade, säger IK Uppsala Fotbolls ordförande Linda Zillén.
Uppsala Kommun kommer tillsammans med Mohamed Hassan och Maria Patel att planera en ceremoni av diplomutdelning som kommer att ske efter sommaren.
Såhär defineras HBTQ-diplomeringen:
Hbtq-anpassning av fotbollsarenan och diplomering av all kommunal verksamhet
Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där alla har lika rättigheter och samma möjligheter. Kommunen ska garantera ett likvärdigt bemötande i alla verksamheter. Idrotten ska vara öppen och inkluderande, den ska ge alla oavsett kön, sexuell läggning, trosuppfattning, etnicitet, ålder och funktion samma förutsättningar att utöva sin sport. Publika sportevenemang måste kunna genomföras i en inkluderande anläggning.
Genom att erbjuda idrottsutövare och allmänheten en öppen, inkluderande och tillgänglig arena ökar vi känslan av tillhörighet, trivsel och säkerhet.
Vad betyder hbtq-anpassning och diplomering
Fotbollsarenan är hbtq-anpassad genom enskilda duschbås, möjlighet till avskild omklädnad och könsneutrala toaletter.
Idrott och fritid ansvarar och driver utvecklingen av Uppsala som idrottsstad genom att arbeta för en mer jämställd och jämlik resursfördelning, fysisk planering, drift och tillsyn av kommunens idrottsanläggningar och arenor, fördelning av tider i kommunala idrottsanläggningar samt genom stöd och utveckling av föreningslivet.
Personalen på avdelningen idrott och fritid har genomgått utbildning i normkritiskt tänkande och bemötande och är därmed hbtq-diplomerade.
Idrotts- och fritidsnämnden kräver utbildning i normkritik och hbtq av de föreningar som har hyreskontrakt på arenan.
Läs mer på Uppsala Kommuns hemsida: https://www.uppsala.se/arbetskatalog/amnen/demokrati-och-jamlikhet/mer-om-arbetet-inom-demokrati-och-jamlikhet/hbtq/
Skribent: Malin Stjernling