SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL

Habilitering Fotboll - fotbollsträningar för barn med funktionsnedsättning
2019-11-30 15:00
Exempel på hur man i Habilitering Fotboll jobbar med bildstöd för barnen.
IK Uppsala Fotbolls arbete med jämställdhet, integration, inkludering och fortbildning har fortsatt under säsongen 2019, där man jobbar för att alla ska få ha en plats inom fotbollsrörelsen. Under hösten har den forna Uppsalaspelaren Julia Lyckberg tillsammans med Sara Eriksson startat upp en ny fotbollsgrupp i ett projekt för barn som har en funktionsnedsättning.
De två ansvariga för det här projektet är den forna Uppsalaspelaren Julia Lyckberg samt Sara Eriksson som tillsammans har varit ledare under träningarna. Träningarna är enkom individanpassade efter de funktionsnedsatta barnen som medverkar så att alla kan vara med, och målet har varit att alla ska få möjligheten att spela fotboll och ha roligt tillsammans.
- Målet har varit att upptäcka och uppleva det roliga med fotboll och få ta del av gemenskapen som fotbollen skapar. Övningarna har individanpassats och fokus har varit att barnen ska få ha kul med bollen, säger Eriksson och Lyckberg.

På ett träningstillfälle har barnen fått värma upp med en hinderbana och sedan tränar man på de olika elementen inom fotbollen, som till exempel att passa och skjuta. Man använder sig även efter ett schema med bilder som stöd där barnen kan se vad de ska göra och vad som kommer härnäst.
- Ett vanligt träningspass har gått ut på att vi värmer upp med en hinderbana, sedan tränar vi på att passa, skjuta, klacka och nicka och fira varje mål tillsammans med kompisarna. Under våra träningar använder vi även ett schema där barn ser vilka övningar som ska göras och när det exempelvis är dags för vatten, säger Eriksson och Lyckberg.

Responsen har varit positiv både från de medverkande barnen och från deras föräldrar, vilket gör att Lyckberg och Eriksson planerar att fortsätta med projektet. En av föräldrarna säger att "uppvärmningen med hinderbanan var jättebra med bra övningar som var anpassade efter vad som passade de olika barnen. Även bra att ni snabbt justerade och ändrade övningarna ifall de inte fungerade som ni önskat. Vi kommer självklart fortsätta vilja vara med om projektet blir av framöver!".
- Det har varit en positiv respons från både barn och föräldrar och vi planerar att fortsätta med dessa fotbollsträningar även under 2020, säger Eriksson och Lyckberg.

Att göra fotbollen tillgänglig och inkluderande för alla är en viktig del av IK Uppsala Fotbolls verksamhet och vi försöker fortsätta utveckla de delarna i våra projekt för att nå ut till så många som möjligt. 

Träningarna för barn med funktionsnedsättning fortsätter under våren, är du/ditt barn intresserade att vara med? Kontakta då ledaren Sara Eriksson via mail, saraeriksson314@gmail.com.

Skribent: Malin Stjernling
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Huvudpartner
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av