SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL

Ronjabollen byter namn till Tjejbollen
2023-01-20 14:00

Föreningen har bedrivit integrationsverksamheten Ronjabollen i Gränby och Gottsunda sedan 2019 då den togs över från TRIS, tjejers rätt i samhället. Verksamheten lever vidare i föreningen och vi har långsiktiga planer på att utveckla och möjliggöra för fler tjejer i resurssvaga områden i Uppsala.

När jag, Tatiana, började jobba i föreningen i augusti 2022 så påbörjades en process med att uppdatera verksamheten och forma den efter föreningens mål, visioner och värdegrund kopplat till jämställdhetsintegrering. Deltagarna i verksamheten uttryckte bland annat önskemål om att byta namn på Ronjabollen för att skapa en tydligare koppling till aktiviteten.

 

För föreningen är det viktigt att deltagarna är med och bestämmer i en förändringsprocess. Tjejer från socioekonomiskt svaga områden får oftast inte möjligheten att bestämma själva över sina egna fria tid, det vill vi med vår verksamhet ändra på.

 

Deltagarna har själva fått komma med förslag på nytt namn och därefter, genom föreningsdemokrati, har en omröstning skett. Namnförslagen som röstats fram under hösten har sedan presenterats för styrelsen som i sin tur röstat på det namn som bäst passar verksamheten, resultatet blev Tjejbollen.

 

Namnet ändras men innehållet i verksamheten kommer hålla samma linje som tidigare, ett upplägg som kombinerar fysisk aktivitet med värdegrundsövningar för tjejer lett av tjejer. Ett pass på Tjejbollen startar alltid med en namnrunda och dagens regler som vi gemensamt kommer överens om. Därefter brukar vi köra en lekfull uppvärmning med eller utan boll och träningen avslutas nästan alltid med någon form av match efter önskemål. Efter avslutat träningspass sätter ledarna sig ner tillsammans med deltagarna, samtliga får en frukt och dagens värdegrundsövning genomförs.

 

På Tjejbollen är alla tjejer välkomna och det finns inga krav på att man har spelat fotboll tidigare, vi har heller inget krav på ombyte och skor finns att låna vid behov. Vi ser ett fortsatt stort behov av att vara närvarande i Gränby och Gottsunda och vi fortsätter prioritera att ge fler tjejer i socioekonomiska områden i Uppsala möjligheten att integreras till övriga samhället. Vi hoppas att ni vill fortsätta följa vårt hållbarhetsarbete i IK Uppsala!

 

/Tatiana Håkansson

 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Huvudpartner
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av