ELIT

Viktig 3-1-seger mot BP inför storpublik!
2021-10-16 19:00
Lagkapten Agnes Nyberg. Foto - Tobbe Bengtsson.

Det blev en fantastisk kväll för IK Uppsala Fotboll på Studenternas IP under fredagen! Hemmalaget tog en tung seger hemma mot toppkonkurrenten IF Brommapojkarna med 3-1 (1-0) inför hela 1 013 åskådare på läktaren. Laget är nu tillbaka på tredjeplatsen i Elitettan och har allting i egna händer inför de tre sista omgångarna.

Uppsala hade båda ordinarie ytterbackarna Beatrice Gärds och Ellen Toivio avstängda och ställde därmed upp men nykomponerad backlinje. Julia Ragnarsson startade på högerkanten, Ellen Arbman Hansing tog plats ute på vänterkanten och lagkapten Agnes Nyberg klev ned som vikarierande mittback bredvid Sofia From.

Hemmalaget kunde inte ha fått en bättre start på toppmötet. Redan innan den första minuten var spelad hade Lina Thoreson tagit sin fram på högerkanten och skjutit in 1-0 till Uppsala. En chockstart för BP, en drömstart för Uppsala och ett enormt jubel spreds på den välfyllda läktaren. Uppsala fortsatte på den inslagna vägen och stod för en stark första halvlek. Man skapade flertalet chanser för att utöka ledningen, men resten av halvleken blev mållös och Uppsala gick in i paus med en 1-0-ledning i ryggen.

- Det var en tuff match och det var en rolig match att spela. Vi kontrollerar hela första halvleken men tappar lite i delar av den andra. Men vi kommer tillbaka och vinner rättvist, säger Uppsalas målskytt Lina Thoreson efter matchen.

Som Thoreson säger så hade Uppsala en svagare period i början av den andra halvleken, och detta utnyttjade gästerna genom att kvittera till 1-1 genom Klara Andrup. Uppsala jobbade sig dock tillbaka in i matchen och tog över taktpinnen igen när man gick för ett segermål. Med sju minuter kvar att spela klev Thoreson fram igen och drog till med ett skott som vackert seglade in i mål. Ett väldigt viktigt mål för Uppsala och stämningen på läktaren var på topp.

- Det är såklart jättekul att få göra mål, men det är hela laget förtjänst. Vi sliter och vinner den här matchen tillsammans, säger en osjälvisk matchhjälte.

Föreningen hade gjort ett stort jobb för att dra publik till den här toppmatchen. Ungdomslag från hela Uppland var inbjudna med fri entré där matchvärden Länsförsäkringar Uppsala tillsammans med Brand Communication anordade tävlingar för lagen som var på plats. Även alla sponsorer var inbjuda för ett partnerevent på VIP-läktaren. Under veckan har biljetterna fortsatt att ticka in och under matchen var det alltså 1 013 personer på plats, Uppsala Fotbolls näst högsta publiksiffra på hemmaplan någonsin. Thoreson hyllar hemmapubliken och trycker på hur mycket det betyder för spelarna på planen att ha det stödet.
- Det var superkul att det var så mycket publik! Det ger så extremt mycket energi när man känner stödet från läktaren. Magiskt! säger hon.

På stopptid blev Isabella Mattsson fälld i straffområdet och Uppsala tilldelades straff. Marika Bergman Lundin klev fram och satte säkert straffen vilket innebar 3-1, som också blev slutresultat. I och med de tre poängen tar Uppsala tillbaka tredjeplatsen från BP med bättre målskillnad. Tre omgångar återstår av Elitettan och Uppsala kommer att behöva gå bättre än BP för att ta sig upp till OBOS Damallsvenskan.
- Det kommer att bli spännande och vi kommer att behöva vinna de resterande matcherna som är kvar för att kunna ta oss upp, avslutar Thoreson.

Stort tack till matchvärden Länsförsäkringar Uppsala för ett lyckat evenemang. Nästa match för Uppsala är lördagen den 30 oktober borta mot tabelltvåan IFK Kalmar 15.00.

IK Uppsala Fotboll 3-1 (1-0) IF Brommapojkarna

1-0 (2) Lina Thoreson

1-1 (53) Klara Andrup

2-1 (83) Lina Thoreson

3-1 (90+1) Marika Bergman Lundin (straff)