SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL
Passionerade Moderna Inkluderande

Elitförberedande truppen redo för seriepremiär!
2022-04-01 10:00
Foto - Fredrik Sund.

Den elitförberedande truppen laddar inför seriepremiär! Vi tog tempen med truppens huvudansvariga tränare Edvard Ståhlberg om hur försäsongen har varit, det nya träningsupplägget och vad som väntar under säsongen.

- Vi har fyllt på truppen med fler spelare i år och delat upp dem i två träningsgrupper så vi kan få till en kontinuerlig och utvecklande träningsverksamhet. Hittills fungerar det jättebra både bland spelarna och för oss ledare, så jag ser framemot att säsongen ska dra igång, säger Ståhlberg.

Inför årets säsong har det gjorts flera förändringar i både ledarteam och spelartrupp. Truppen är utökad med fler spelare än tidigare och numera är spelarna uppdelade i två olika träningsgrupper som tränar samtidigt på Studenternas.

- Vår försäsong har varit bra! Ifjol var vi lite för få spelare vilket gjorde att många spelare fick spela dubbla matcherna på helgerna. Detta var inte optimalt och ledde till flera skador vilket vi ville undvika den här säsongen. Därför har vi fyllt på truppen med fler spelare i år och delat upp dem i två träningsgrupper så vi kan få till en kontinuerlig och utvecklande träningsverksamhet. Hittills fungerar det jättebra både bland spelarna och för oss ledare, så jag ser positivt på den här förändringen, säger Ståhlberg.

 

Det nya träningsupplägget har använts under försäsongen och ledarteamet har sett positiva resultat av förändringen hittills. 

- Det är framför allt många nya spelare i det yngre laget som ska vänjas in i vår verksamhet. Jag tror att både de nya spelarna och de som var med oss ifjol uppskattar det här träningsupplägget, vi har fått väldigt positiv respons från dem hittills. Vi kan också sätta de olika lagdelar tillsammans i grupper och träna specifika bitar i spelet, men i grunden tillhör spelarna varsin träningssgrupp. Det är viktigt att spelarna känner en tydlig lagsamhörighet. Det bidrar till ett lugn och en trygghet bland spelarna och det tror vi att här upplägget ger dem, så det känns bra hittills, säger Ståhlberg.

 

Även förändringar har skett i ledarteamet inför den här säsongen. Ståhlberg är fortsatt huvudansvarig över den elitförberedande truppen, men nytt tillskott är den forna elitspelaren Hanna Spets som har kommit in som tränare för F19. André Markusson är tränare för F17 och målvaktstränare för hela träningsgruppen är Oskar Leijon. De fyra bildar tillsammans ledarteamet för den elitförberedande truppen i år.

- Det är en ny konstellation ledare och vi har lagt väldigt mycket tid på att lära känna varandra. Vi sitter tillsammans både innan och efter träningarna och pratar ihop oss vilket gör att vi på kort tid har blivit väldigt sammansvetsade. Det är viktigt att vi är synkade och pratar samma språk med spelarna i de olika träningsgrupperna, och därför tycker vi att det är jätteviktigt att vi har en tät kommunikation. Jag känner att både ledarteamet och träningsgrupperna är helt på rätt väg, säger Ståhlberg.

 

Under försäsongen har även några av spelarna i truppen varit iväg på landslagsuppdrag. Bland annat har målvakten Mathilda Andersson och ytterbacken Josefin Baudou spelat EM-kvalmatcher med F05-landslaget. 

- Att tjejerna får vara med och spela landskamper är en supernyttig erfarenhet för dem. Framför allt att få ställas mot de bästa spelarna i andra länder, det är en helt annat typ av erfarenhet som är väldigt givande. Jag är glad för deras skull att de får chansen, och jag hoppas att det även kan inspirera resten av spelartruppen! säger Ståhlberg.

 

Den elitförberedande trupper kommer att ha två lag i spel under säsongen - ett F17-lag och ett F19-lag. F19-laget kommer att spela i Svenska Spel F19 Norra där seriepremiären är den 17 april borta mot Piteå IF.

- F19-serien är ju speciell då man får ha med sig äldre spelare från A-lagen, vilket gör att man aldrig riktigt vet vilket lag man kommer att möta. Vissa lag ställer upp med endast F19-spelare medans andra kan ha både damallsvenska spelare och landslagsspelre i sin trupp. Det gör att blir svårt att sätta specifika resultatmål eller att på förhand kunna bedöma hur det ska gå.  Förhoppningen från vårt håll är att vi i F19-serien ska kunna leverera jämna prestationer säsongen igenom. Oavsett vilka spelare motståndare ställer upp med ska vi kunna matcha de lagen med en hög lägstanivå, säger han.

 

F17-laget drar igång sin säsong samma helg som elitlaget då de har sin seriepremiär den 3 april mot IF Brommapojkarna i SM-serien Mellersta Svealand. Redan under hösten ifjol syntes tendenser om en stor potential i laget, och detta hoppas man kunna jobba vidare på under årets säsong.

- I F17-serien kommer vi istället att kunna spela ihop laget och ställa upp med samma spelare säsongen igenom. Under matcherna under hösten ifjol såg vi att vi redan då kunde matcha de bästa F17-lagen i Sverige. Nu har vi fått en hel försäsong i ryggen med många nya spelare, men också med flera spelare som var med redan ifjol och som har nyttig erfarenhet med sig. Vi hoppas kunna gå långt i SM-slutspelet i år, vi vill vara med och konkurrera med de bästa lagen i Sverige.

 

Vi ser framemot att följa vårt F19-lag och vårt F17-lag under säsongen!

 

Skribent: Malin Stjernling


Nyhetsarkiv
IK Uppsala startar F152023-01-20 13:00
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Huvudpartner
Officiell sportmaterialleverantör
Utvecklingspartner
Mediapartners