SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL

Nu startar Ronjabollen 2021! Men vad är egentligen Ronjabollen?
2021-02-03 11:00
Nu startar Ronjabollen äntligen upp för säsongen 2021.
Tiden bara springer iväg och efter vinteruppehållet är det nu äntligen dags att dra igång Ronjabollen igen! Men vad är Ronjabollen egentligen och hur fungerar det? Det förklarar vi här nedan med hjälp av Viktoria Engqvist, en av tränarna för Ronjabollen i Gottsunda, och Linda Blom, en av de ansvariga för Ronjabollen.
Vad är Ronjabollen och kostar det något att vara med?
- I Ronjabollen arbetar vi med jämställdhet- och integrationsfrågor för unga tjejer med utländsk bakgrund som bor i Uppsala. Ronjabollen är ett första steg att tidigt etablera ett idrottsintresse för dessa tjejer som annars inte har en naturligt ingång till idrotten. Träningen fokuserar på lek, glädje och rörelse. Men vi arbetar också med värdegrundsövningar, där vi lyfter viktiga frågor som jämställdhet, demokrati och mångfald. Målgruppen är flickor från 8 år och upp till cirka 16 år och vi har Ronjabollen både i Gränby och i Gottsunda. Ronjabollen är gratis för alla deltagare och ingen föranmälan eller ombyte krävs, säger Linda Blom, ansvarig för Ronjabollen.

Hur ser ett vanligt träningstillfälle ut för Ronjabollen?
- Vi ledare kommer hit lite innan och hämtar material och förbereder träningen, och sen kommer tjejerna. Först samlas vi lite kort och presenterar oss för varandra om det är någon ny ledare eller spelare, så att alla ska känna sig välkomna. Efter det kör vi lite uppvärmning, det brukar oftast vara någon form av lek antingen med boll eller utan boll, tjejerna får vara med och bestämma lite vad de vill göra. Sen är det dags för vår första fotbollsövning där vi har lite olika teman vad vi fokuserar på, det kan vara till exempel skott, dribbling, passningar eller liknande, och sen blir det matchspel där vi ledare också kan delta ifall det behövs någon extra målvakt eller liknande. Sen avslutar vi med en gemensam fruktstund och värderingsövningar där vi tar upp olika viktiga ämnen som vi diskuterar tillsammans i gruppen, förklarar Viktoria Engqvist, tränare för Ronjabollen i Gottsunda.

Vad innebär värdegrundsövningar och varför har ni dem i Ronjabollen?
- Det som skiljer Ronjabollen från andra organisationer och verksamheter som arbetar för att ge barn och ungdomar i resurssvaga områden en meningsfull fritid, är att Ronjabollen arbetar med värdegrundsövningar under sina träningar. Övningarna är speciellt framtagna för att ta avstamp ur ett integrations– och mångfaldsperspektiv för att lyfta ämnen som jämställdhet och makt bland barn och ungdomar som lever i ett minoritetssamhälle, förklarar Blom.

- Värderingsövningarna har varit viktiga både för tjejerna och för oss ledare. Vi försöker vara väldigt uppmärksamma på vad tjejerna säger och hur vi ska hantera och hjälpa dem ifall de berättar om något som har hänt till exempel på skolan. Vi blir som ett extra bollplank för tjejerna där vi kan prata om både viktiga och jobbiga ämnen tillsammans för att försöka göra det bättre framöver, säger Engqvist.

Behöver man spela fotboll i en förening för att kunna vara med i Ronjabollen?
- Nej det behöver man inte göra, och det finns inga krav på att man ska ha spelat innan eller liknande. Vi tränare anpassar träningarna efter alla som är där, tjejerna är ju på olika nivåer där vissa knappt har spelat fotboll alls medan andra har varit aktiva länge. Så det gäller för oss ledare att hela tiden läsa av tjejerna och vara flexibla i att justera en övning så att den blir rolig och givande för alla! säger Engqvist.


Träningstider för Ronjabollen våren 2021:
Fredagar i Gränby:
- Liljeforsskolans gymnastikhall, 8-11 år, 16.00-17.00
- Gränbyskolans gymnastiksal, 12-16 år, 17.30-19.00

Fredagar i Gottsunda:
- Boule och Bollhall 2, 8-11 år, 16.00-17.00
- Boule och Bollhall 2, 12-16 år, 16.00-17.30

Vill du, din dotter eller kanske en kompis till dig vara med i Ronjabollen, eller vill du ha mer information kring verksamheten? Då är du varmt välkommen att kontakta Linda eller Linn som är ansvariga för hela verksamheten, så hjälper de dig med allt du behöver veta.

Skribent: Malin Stjernling
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Huvudpartner
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av