SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK UPPSALA FOTBOLL

Hej Viktoria - tränare för Ronjabollen i Gottsunda!
2021-03-08 14:00
Viktoria Engqvist, en av tränarna för Ronjabollen i Gottsunda.

Vårterminen för Ronjabollen är i äntligen igång! Vi träffar därför Viktoria Engqvist, som är den huvudansvariga tränaren för Ronjabollen i Gottsunda, och pratar lite närmare med henne om varför hon vill vara tränare för just Ronjabollen och vad verksamheten kan ge tjejerna som är med.

Viktoria Enqvist är en av tränarna för Ronjabollen i Gottsunda och har varit med från start sen den delen av verksamheten startades upp. Under Ronjabollen genomför tjejerna olika aktiviteter och övningar tillsammans med ledarna, både med eller utan boll, samt har värderingsövningar där man tar upp viktiga ämnen och diskuterar tillsammans i gruppen.
-  Vi har ett jättebra upplägg där Linda och Linn (ansvariga för Ronjabollen) fixar och planerar verksamheten och tar fram värdegrundövningar och teman som vi jobbar efter på träningarna. För mig personligen känner jag att jag har utvecklats mycket i min ledarroll, speciellt då jag har haft ett litet ansvar att få ihop träningarna varje vecka här i Gottsunda. Men framför allt har man fått så himla mycket glädje och energi av tjejerna, och jag tror jag har lärt mig mycket av dem och att använda deras energi som de kommer med och ta in det i träningarna, säger Engqvist.
 
Det som gör Ronjabollen lite annorlunda jämfört med andra liknande verksamheter är att Ronjabollen arbetar med värdegrundsövningar under sina träningar. Övningarna är speciellt framtagna för att ta avstamp ur ett integrations– och mångfaldsperspektiv för att lyfta ämnen som jämställdhet och makt bland barn och ungdomar som lever i ett minoritetssamhälle. 
- Jag är positivt överraskad på hur pass engagerade tjejerna är i våra diskussioner kring värderingsövningarna. Av allt vi gör här på Ronjabollen så tycker jag att tjejerna är bäst på att prata, och jag är väldigt stolt över hur vuxna de är i sitt tänkande och att alla vågar säga vad de tycker och tänker. De är inne på helt rätt spår och har många sunda tankar och frågor som de kommer med, så det är verkligen jättekul att det fungerar så pass bra med de övningarna, säger Engqvist.
 
Just att få tjejerna engagerade i diskussionerna kring värderingsövningarna har gått bättre än förväntat tycker Engqvist.
- Värderingsövningarna har varit viktiga både för tjejerna och för oss ledare. Vi har kopplat ihop värderingsövningarna med en mysig fikastund på slutet av träningarna, där alla får en varsin frukt och vi sitter och pratar lite tillsammans i gruppen. Det har faktiskt fungerat väldigt bra och det har till och med blivit någonting som alla tjejerna längtar lite efter. Vi försöker vara väldigt uppmärksamma på vad tjejerna säger och hur vi ska hantera det och hjälpa dem ifall de berättar om något som har hänt till exempel på skolan eller liknande. Vi vill ju självklart hjälpa och stärka dem så mycket vi bara kan, säger Engqvist.
 
Ett av målen med Ronjabollen är förutom att få in fler tjejer in i idrottsrörelsen även att stärka unga tjejer i deras vardag och få dem att känna sig värdefulla. Detta är något man ofta lyfter kring värdegrundsövningarna, och Engqvist har vid flera tillfällen märkt av att tjejerna har tagit till sig av det de har pratat om och utvecklats som personer även utanför planen.
- Självklart är det ju kul att se hur tjejerna utvecklas på planen, hur de vågar ta för sig mer och mer och utvecklar tekniken i sina passningar och avslut. Men framför allt ser vi stor utveckling vid sidan av planen. Det är fler och fler som vågar prata och ställa frågor när vi har värdegrundsövningar, ju bekvämare de blir desto mer vågar fler säga vad man tycker vilket vi tycker är jätteviktigt. Vi hade ett exempel där några av tjejerna hade blivit illa behandlade i skolan av sina klasskompisar, då tog vi upp det i gruppen och pratade om att man måste säga ifrån eller säga till en vuxen när sånt händer. Fredagen efter när vi samlades igen så berättade de att det hade hänt igen, men den här gången sa de till och då hade de fått respons direkt. Det värmde verkligen i mitt hjärta, och där kände vi verkligen att vi faktiskt når fram till de här tjejerna och hjälper dem på fler sätt än att bara bli bättre fotbollsspelare. Att de faktiskt tar med sig det vi pratar om här på Ronjabollen ut i det vardagliga livet och att de växer som personer av att vara med oss, säger Engqvist.
 
Ronjabollen är fortsatt ganska nytt i Gottsunda men på grund av coronapandemin så har det varit svårt att besöka skolorna och träffa alla elever och informera om verksamheten. Förhoppningen framöver är att ännu fler tjejer ska vilja delta i Ronjabollen och att restriktionerna ska släppa så man kan träffa ännu fler ungdomar och få dem att komma på träningarna.
- Största målet för oss här i Gottsunda är såklart att vi ska bli ännu fler tjejer på träningarna, att fler ska veta om att vi finns och att vi kan nå ut till ännu fler med vår verksamhet. Den gruppen vi har nu är också ganska lika varandra i ålder, så att framöver kunna nå ut lite bredare i åldrarna, både till de yngre och till de som är lite äldre, hade varit väldigt roligt tycker jag, säger Engqvist.
 
Vill du, din dotter eller kanske en kompis till dig vara med i Ronjabollen, eller vill du ha mer information kring verksamheten? Då är du varmt välkommen att kontakta Linda eller Linn som är ansvariga för hela verksamheten, så hjälper de dig med allt du behöver veta.
 
Skribent: Malin Stjernling
 
Huvudpartner Elitfotboll Dam
Huvudpartner
Utvecklingspartner
Officiell Ligaboll leveras av