ELIT

Uddamålsseger trots stort spelövertag
2021-05-30 16:00
Målskytten Moa Öhman. Foto - Tobbe Bengtsson.

IK Uppsala Fotboll är tillbaka i vinnarspåret igen efter en seger med 1-0 (1-0) hemma mot nykomlingen Borgeby FK. Hemmalaget styrde stora delar av matchen, och matchhjälte blev Moa Öhman som stod för matchens enda mål i mitten av den första halvleken.

Uppsala hade övertag över matchbilden från minut ett, men man hade kontinuerligt svårt med att skapa farliga målchanser.

- Jag upplevde att vi var väldigt bollförande. Vi ägde mycket boll och hade spelet på deras planhalva stora delar av matchen, men vi hade trots det svårt att komma till rena lägen, säger Uppsalas anfallare Moa Öhman.

Matchens enda mål kom till med knappa halvtimmen spelad när Hanna Persson kom upp på högerkanten. Persson slog in ett inlägg i straffområdet som Moa Öhman mötte på volley och tryckte in i mål.

- Att göra mål är självklart alltid superkul, och att få avgöra är en desto bättre känsla, säger Öhman själv om målet.

Strax efter ledningsmålet var det riktigt nära 2-0 då Persson drog till från distans, ett stenhårt skott som gick i ribban, ner i marken och ut igen. Uppsala fortsatte att dominera även den andra halvleken. Flera spelare hade chansen att utöka ledningen men det ville sig inte riktigt för hemmalaget.

- Jag skulle inte säga att det var frustrerande att vi inte fick in bollen, men jag tror att det var viktigt att vi fick in ett mål relativt tidigt för att inte låta matchen flyta iväg, säger Öhman.

Istället kunde gästande Borgeby göra en slutforcering för en kvittering, och Uppsala fick ägna de sista tio minuterna åt att försvara sin ledning. Det blev dock inga fler mål i matchen, utan Uppsala kunde inkassera tre viktiga poäng och ta hem segern. Målskytten Öhman byttes ut med dryga tjugo minuter kvar att spela och fick följa de spännande slutminuterna från sidan om.

- Klart att det är trist att sitta från sidan, speciellt när vi bara leder med ett mål och har vittring på fler. Vi gör det onödigt spännande på slutet och bör kunna kontrollera det hela på ett bättre sätt än vad vi gör, säger Öhman.

I och med segern är Uppsala även tillbaka i serieledning då toppkonkurrenten Umeå IK tappade poäng borta mot Mallbacken IF Sunne. Goda nyheter i Uppsala var även att Thea Barkfeldt gjorde comeback efter att hon bröt nyckelbenet i genrepet inför seriepremiären.

Nästa match i Elitettan för Uppsala blir söndagen den 6 juni borta mot IF Brommapojkarna klockan 16.00 på Grimsta IP.

IK Uppsala Fotboll 1-0 (1-0) Borgeby FK

1-0 (29´) Moa Öhman