Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IK UPPSALA FOTBOLL
Passionerade Moderna Inkluderande
ELIT

En skön seger för Jonas, och Uppsala Fotboll!
2019-06-24 14:15
Glada spelare och ledare efter vinst mot IFK Kalmar Foto: Tobbe Bengtsson

IK Uppsala Fotbolls tränare Jonas Valfridsson var mycket nöjd efter söndagens seger mot IFK Kalmar hemma på Löten.

– Det känns väldigt bra. Vi har nio matcher i rad utan förlust nu, vi har sex raka segrar och den här gången lyckade vi vända ett jobbigt läge.


Matchen började illa för Uppsala Fotboll. IFK Kalmar var betydligt mer på alerten och fick dessutom en straff på en hands. För många av åskådarna såg det ut som om IFK Kalmars mittfältare Fanny Nilsson slog straffen så den gick i båda stolparna och studsade ut, men enligt domaren studsade bollen innanför ena stolpen. Därmed var Uppsala Fotboll i underläge efter bara elva minuter.

– Jag tror inget annat lag har ägt bollen så mycket mot oss som IFK Kalmar.  De ägde mycket boll, men skapade få chanser, säger Valfridsson.


Hemmalaget fick inte igång spelet och irriterade sig på domsluten. Pausen efter 45 minuter blev en välkommen möjlighet att förändra matchbilden.

– Vi hade ett bra samtal där vi kunde lugna ner känslorna och samla ihop våra spretiga tankar.  Vi hade arbetat för mycket en och en i första halvlek. Nu samlade vi oss och då kunde vi direkt sätta bättre press, säger han.


Det kom att leda till två snabba mål: en kontring där Beata Olsson levererade en boll i djupled till Cassandra Korhonen som kunde slå bollen i mål förbi Fanny Lund i Kalmars mål. Två minuter senare tog sig den snabba inhopparen Lina Thoreson förbi sin spelare på kanten och slog ett inlägg som Beata Olsson mötte vid första stolpen och lyckades ur liten vinkel lyfta bollen i mål till ledning 2-1.

– Vi har inte så hemskt många klara chanser vi heller. Men Cassandra Korhonen är extremt målfarlig och överhuvudtaget har vi har ett gäng duktiga offensiva spelare som levererar. Beata Olsson gjorde mål mot Kalmar och har gjort sex mål totalt, Ellen Toivio har gjort fem. Cornelia Kapocs har gjort två mål och har en extremt bra assiststatistik, berömmer Valfridsson.


Att Ellen Toivio fick utgå redan i första halvlek efter en smäll mot sätesmuskeln var givetvis ett avbräck.

– Men Lina Thoreson skötte sig väldigt bra, hon gjorde till exempel en jättefin assist till Beatas mål.  Lina gjorde ett riktigt smart inhopp, skulle jag vilja säga. Det mesta tyder i nuläget på att Ellen Toivio ska kunna vara spelklar inom kort, kanske redan till lördagens match, fortsätter han.

Samtidigt handlar inte allt om offensiven. Faktum är att det snarare är defensivt som Uppsala Fotboll utmärker sig. Valfridsson är mycket nöjd med sin backlinje med Ingrid Wixner, Sofia From, Märta Säfström och Sara Olai.

– Det är bara serieledarna Umeå och vi som har ett snitt under ett när det gäller insläppta mål per match, vi har bara släppt in elva bollar på tolv matcher. Jag har inte behövt byta någonting i backlinjen och det är en stor förmån, att kunna ha kontinuitet i försvaret. Sedan har vi Lina Lundqvist i målet som är en klippa, utvecklar Valfridsson.


Med hårt arbetande Marika Bergman Lundin och lagkaptenen Agnes Nyberg fullbordas bilden av hur Uppsala Fotboll kunde vända söndagsmatchen och hittills gjort en vårsäsong som överträffat alla förväntningar.

– Tilliten till varandra och till vad vi kan göra som kollektiv växer hela tiden. Tilliten mellan spelare och tilliten mellan spelare och ledare utvecklas och det är nödvändigt att ha det i en grupp och att man kan få det att växa hela tiden om man ska prestera bra, säger han.


Segern mot IFK Kalmar hade en speciell krydda eftersom Jonas Valfridsson tvingades lämna tränarposten i Kalmarklubben mitt under säsongen förra året, efter att ha tränat laget sedan 2014.

– Det där ligger bakom mig. Jag blir lite rörd och tacksam av att tjejerna verkade extra glada för min skull efter matchen. Men jag är glad för vår skull: att vi efter en tung start kunde göra väldigt fin kraftsamling, säger Valfridsson.


Nu väntar ett tufft upplopp innan serieuppehållet. Det blir tre seriematcher på nio dagar och det börjar med att Uppsala Fotboll möter IFK Kalmar – igen! Den här gången på bortaplan på Gröndals IP i Kalmar den 29 juli.

– Det blir intressant, för det blir inte som en vanlig seriematch utan mer som andra ronden. För det mesta är det sådär tre månader mellan matcherna och då hinner man glömma hur det var förra gången. Nu kommer känslorna att finnas kvar och IFK Kalmar kommer att ha en jättelik revanschlust. Vi kommer samtidigt med en positiv känsla i gruppen och gott självförtroende, avslutar Valfridsson.


Därefter väntar det uppskjutna mötet med Brommapojkarna på bortaplan den 3 juli och Morön hemma på Löten 7 juli. Sedan är det uppehåll till 3 augusti då Uppsala Fotboll tar sig an Borgeby i Lund.

Nyhetsarkiv
Toppmöte på Lötens IP2019-10-11 16:00
Förlust i premiären2019-04-14 20:32
Storseger i genrepet2019-04-07 16:00
Första segern bärgad2019-02-24 19:58
Ebba Costow klar!2018-11-28 09:00
Davis fixade femte raka2018-09-18 06:27
Tredje vinsten i rad!2018-09-05 22:58
Genrepsdags för Uppsala2018-04-05 20:16
 
Huvudpartner
Officiell Partner
PARTNER
Mediapartners
Nätverkspartners
Stödpartner