Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
IK UPPSALA FOTBOLL
Passionerade Moderna Inkluderande

Linda Blom ny instruktör för NIU/LIU
2018-10-08 19:10
Linda Blom

Den före detta fotbollsspelaren Linda Blom, 42, har klivit in som instruktör för IK Uppsala Fotboll på NIU/LIU. Blom spelade fotboll på elitnivå i 12 år där hon på sina 177 allsvenska matcher hann göra 42 mål, och nu är det dags att ställa sig utanför planen på ”den andra sidan”.


Tanken om att bli tränare efter den egna elitkarriären fanns alltid för Blom, men det kom att dröja några år innan hon kände sig redo att ta sig an tränaryrket på riktigt.

-      Under hela min tid som fotbollsspelare tänkte jag alltid att jag skulle bli tränare så småningom. När jag sedan blev tvungen att sluta på grund av skada så hade jag en rejäl karriärövergång och kunde just då inte tänka mig att stå vid ”sidan om” planen. Jag har dock hela tiden känt att jag någon gång vill tillbaka och när jag fick erbjudande om att jobba för IK Uppsala på NIU och LIU var de ingen tvekan, säger hon.

 

Blom bor med sin man Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget i fotboll, och deras son Casper, 5 år. Fotbollsintresset är därmed stort i familjen, och Blom säger att det som driver och inspirerar henne är att se motivationen hos de yngre spelarna och viljan till utveckling.

-      De som lockar mig är att jag kan bli delaktig i att någon eller några av dessa tjejer kommer att få uppleva det jag själv har varit med om. Att spelarna är unga och verkligen vill är också motiverande. De viktiga för mig är inte att man är bra, det är att man vill och försöker. Att få jobba med människor som vill utveckla sin fotboll och att ingen dag är den andra lik är verkligen det roligaste med det här jobbet.

 

Blom har efter sin egna elitkarriär en enorm kista med erfarenhet om vad som krävs för att nå den absoluta toppen, någonting som ger henne en stor fördel som tränare.

-      Jag vet vilket hårt jobb som krävs för att man ska bli riktigt bra. Att vara elitfotbollsspelare är en livsstil och vill man nå den högsta nivån är det något man måste klara av. Under mina tolv år som elitspelare har jag massor med både bra och mindre bra erfarenheter som jag kan delge tjejerna. Resan mot att utvecklas är inte alltid spikrak, säger hon.

 

Sin egna allsvenska karriär spenderade hon till stora delar i Bälinge IF, men hon hade även kortare sejourer i Malmö FF och Djurgårdens IF. Med så många år som aktiv under sitt bälte har hon även fått den så nyttiga insikten om att spelare och tränare inte alltid tänker på samma sätt.

-      Jag tror också att jag har en bra förståelse för spelarna. Som tränare tänker du på ett sätt och har ett perspektiv, som spelare på ett annat, det är en viktig sak som tränare att förstå att det finns skillnaden där emellan, säger Blom.

 

Förutom jobbet på NIU/LIU så är Blom även instruktör för damlaget i Bälinge IF. Blom spenderade hela 9 år i klubben som aktiv och är nu tillbaka i sitt före detta allsvenska lag.

-      De är klart att jag känner lite extra för Bälinge och det är ju roligt att kunna ge tillbaka något till klubben. Eftersom det är mitt första instruktörsuppdrag vad gäller lag, är det också en trygghet att vara i den miljö som jag känner mig hemma i. Det var ingen självklarhet, men det kändes rätt, säger hon.

Vi hälsar Linda stort välkommen och önskar henne ett stort lycka till!

 

Skribent: Malin Stjernling


 
Huvudpartner
Officiell Partner
PARTNER
Mediapartners
Nätverkspartners
Stödpartner