Umeås omställningar fällde Uppsala

Det blev till slut Umeå IK FF som bröt IK Uppsala Fotbolls långa förlustfria svit i matchen på Novia 1 under söndagen. Umeå tog hem matchen med 4–1 och Uppsala har nu tre veckors spelledigt innan man får chans att revanschera sig, då mot serieledaren Eskilstuna United DFF.

Umeå tog ledningen i den första halvleken men precis innan paus kvitterade Uppsala och gick till halvtid med vinden i ryggen i en match som svängde fram och tillbaka.

– Spelet var väldigt böljande, men vi inledde både första och andra halvlek bäst. Vi kunde sätta vår höga press under dessa perioder och hindra Umeå från att komma till riktigt farliga målchanser. Vi hade en bra känsla med oss in i andra halvlek och vi kände att vi haft övertaget i första, säger Uppsalas anfallare Agnes Leijon.

Uppsala stod ändå upp ganska bra men Umeå straffade dem hårt med sina effektiva omställningar vilket till slut avgjorde matchen i den andra halvleken. Umeå gick ifrån med ytterligare tre mål och tog slut hem en ganska komfortabel seger med 4–1.

– Vi tappade boll på fel ställen genom att den sista skärpan i tekniken inte fanns där. Då kunde Umeå istället kontra in tre mål i andra halvlek, vilket de gjorde väldigt bra och straffade oss ordentligt. För att ta nästa steg måste vi bli noggrannare i sista passningen så vi börjar skapa fler farliga lägen och kan göra mer mål, säger en besviken Leijon som inte var nöjd med spelet för dagen.

Umeå kliver i och med segern upp till en andraplats i tabellen medans Uppsala ligger kvar på en fjärdeplats, sju poäng upp till topp-3. Nästa match för Uppsala blir först den 2 oktober då man möter Eskilstuna United på bortaplan klockan 19.00 på Tunavallen. För Uppsalas F-19 väntar nu hård träning och uppladdningen inför de avslutade fyra matcherna i serien.

– Detta tar vi med oss in i vårt tre veckor långa uppehåll som nu väntar eftersom vårt spelschema är väldigt speciellt nu de sista fyra matcherna. Men vi ska träna på som vanligt och utnyttja vår trupps främsta egenskap – att inte ge oss och att jobba vidare direkt. Vi deppar inte ihop längre än en kväll innan vi tar nya tag och blickar framåt, vilket är precis vad vi ska göra nu. Och säkert lite intervaller, eftersom vi nu är matchlediga, avslutar Leijon som ser framemot avslutningen.

Skribent: Malin Stjernling
Foto: Fanny Lång