Försvarsstarka lag möts i Umeå

Efter förra helgens hemmaseger mot Västerås BK30 väntar nu en långresa upp till Umeå för Uppsala Fotboll. Umeå och Uppsala är två av de lagen som har släppt in allra minst mål i serien hittills, så troligtvis väntar en målsnål historia uppe i norr.

 Förra helgens seger var viktig för Uppsala som har tagit sig igenom denna veckan med mycket positiv energi i gruppen. 

− Det har varit en bra och fartfylld träningsvecka där vi gnuggat extra på både offensiva och defensiva omställningar samt finslipat på passningsspelet, framförallt i uppspelsfas. Den gångna helgens trepoängare gjorde verkligen gruppen gott och stämningen är på topp, säger Uppsalas ytterback Märta Säfström, 20.

Umeå IK FF ligger ett poäng bakom Uppsala i tabellen, och kommer senast från en hemmaförlust mot Östersunds DFF. Hittills i serien har Umeå haft ett svängande spel med många höga toppar men också en del djupa dalar, vilket är någonting Uppsala har chansen att utnyttja om man själva får ut den potential laget besitter.

− Vi ska försöka överlista Umeå och utnyttja våra styrkor till fullo, och det kommer krävas stenhårt jobb från vår sida för att komma hem med en vinst i bagaget, fortsätter Säfström. 

Det är två av seriens tätaste försvar som möts under lördagen. Uppsala har endast släppt in tre mål hittills i Elitettan, vilket är näst bäst i serien, medans Umeå endast släppt in fyra. Att tänka sig att matchen kommer att bli en målsnål historia är därmed ingen vild gissning.

− Matchen mot Umeå kommer bli en tight tillställning, vi ligger nära varandra i tabellen och båda lagen vill så klart plocka tre pinnar, säger Säfström

För Säfström personligen har säsongen kantats av skadebekymmer och sjukdomar. Säfström gjorde comeback efter sin korsbandsskada i matchen mot Västerås BK30 i slutet av mars under försäsongen, men sedan dess har hon haft fortsatta problem som har hållit henne borta från startelvan. De senaste veckorna har hon haft en mer positiv trend och förhoppningsvis kan hon inom kort på allvar ta upp kampen om ytterbackspositionerna i Elitettan.

− Min säsong hittills har varit mycket fram och tillbaka, med betoning på tillbaka. Många bakslag med sjukdomar och småskador har gjort att mitt återtåg från korsbandsskadan förra året blivit längre än förväntat och jag har inte kommit in i matchspelet så som jag hoppats. Det har kanske varit den tuffaste perioden i min karriär, men nu är känslan åter positiv i kroppen och jag hoppas att få fortsatt kontinuitet i min träning så att spelminuterna i Elitettan kan börja rulla in. De senaste veckorna har känts bra så jag känner mig taggad och redo för match! avslutar en mycket taggad Säfström.

Anmärkningsvärt är att både A-laget och F-19-laget möter Umeå i helgen i sina respektive serier. A-lagets match spelas klockan 13.00 under lördagen på Umeå Energi Arena SOL i uppe i Umeå.

Skribent: Malin Stjernling

Foto Johnny Anderson